مسئول تغذیه بیمارستان: خانم نسرین صفری مدرک تحصیلی:کارشناس پرستاری تلفن داخلی:2635 تلفن تماس:32737015 |
|
ﺷﺮح وﻇﺎﯾﻒ ﮐﺎرﺷﻨﺎس ﺗﻐﺬﯾﻪ و رژﯾﻢ درﻣﺎﻧﯽ در ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن
1. ﺣﻀﻮر ﻣﻨﻈﻢ در راﻧﺪ ﻫﺎي روزاﻧﻪ ﺗﯿﻢ ﭘﺰﺷﮑﯽ ﺗﻐﺬﯾﻪ
2. ﺗﺸﮑﯿﻞ ﺑﺮﮔﻪ اﻃﻼﻋﺎت تغذیه اي ﻫﺮ ﯾﮏ از ﺑﯿﻤﺎران
3. ﺛﺒﺖ و ارزﯾﺎﺑﯽ وﺿﻌﯿﺖ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﺑﯿﻤﺎر و ﺧﺪﻣﺎت اراﺋﻪ ﺷﺪه
4. ﺗﻨﻈﯿﻢ رژﯾﻢ ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﯿﻤﺎر ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﻮع ﺑﯿﻤﺎري و ...
5. ﻧﻈﺎرت ﺑﺮ ﻧﺤﻮه ﺗﻮزﯾﻊ و اراﺋﻪ ﻏﺬاﻫﺎي رژﯾﻤﯽ
6. ﭘﯿﮕﯿﺮي ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻣﺮاﻗﺒﺖ ﺗﻐﺬﯾﻪ اي ﺑﺮ اﺳﺎس روﻧﺪ درﻣﺎن
7. ﺟﻤﻊ آوري آﻣﺎر واﻃﻼﻋﺎت ﻻزم در زﻣﯿﻨﻪ رژﯾﻢ درﻣﺎﻧﯽ ﺟﻬﺖ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﯾﺰي ﻫﺎي آﺗﯽ
8. ﺗﻨﻈﯿﻢ و اﺟﺮاي ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎي آﻣﻮزﺷﯽ ﺟﻬﺖ ﭘﺮﺳﻨﻞ ،ﺑﯿﻤﺎران و ﺧﺎﻧﻮاده ﻫﺎي آﻧﻬﺎ
9. ﺑﻪ روز ﮐﺮدن اﻃﻼﻋﺎت ﻋﻠﻤﯽ ﺑﺎ ﺷﺮﮐﺖ ﻣﺮﺗﺐ در ﺳﻤﯿﻨﺎرﻫﺎ و ﺑﺎز آﻣﻮزﯾﻬﺎ
10. ﻫﻤﮑﺎري ﺑﺎ ﺳﺎﯾﺮ ﺑﺨﺸﻬﺎي ﺧﺪﻣﺎﺗﯽ و اﺟﺮاﯾﯽ ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن
11. ﺗﻨﻈﯿﻢ ﮔﺰارش ﮐﺎرﮐﺮد ﮐﻤﯽ و ﮐﯿﻔﯽ ﺧﺪﻣﺎت تغذ یه اي اراﺋﻪ ﺷﺪه ﺑﻪ ﺳﺮﭘﺮﺳﺖ ﺑﺨﺶ ﺗﻐﺬﯾﻪ
12. اﻧﺠﺎم ﺳﺎﯾﺮ اﻣﻮر ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ ﻃﺒﻖ دﺳﺘﻮر ﻣﺴﺌﻮل ﺑﺨﺶ ﺗﻐﺬﯾﻪ
13. ﺗﻬﯿﻪ و ﺗﻨﻈﯿﻢ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﯿﻤﺎران ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ رژﯾﻢ ﺗﻨﻈﯿﻢ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﮐﺎرﺷﻨﺎس ﺗﻐﺬﯾﻪ
14. ﺳﺮﭘﺮﺳﺘﯽ وﻧﻈﺎرت ﺑﺮ ﺗﻬﯿﻪ ،ﻃﺒﺦ و ﺗﻮزﯾﻊ ﻏﺬا
15. ﺗﻬﯿﻪ وﺗﻨﻈﯿﻢ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬاﯾﯽ ﭘﺮﺳﻨﻞ ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻫﺎي ﺗﻐﺬﯾﻪ اي
16. ﺗﻘﺴﯿﻢ وﻇﺎﯾﻒ ﭘﺮﺳﻨﻞ ﺗﺤﺖ ﺳﺮﭘﺮﺳﺘﯽ و ارزﺷﯿﺎﺑﯽ ﮐﺎر آﻧﻬﺎ
17. ﺑﺮآورد ﻧﯿﺎزﻫﺎي ﺗﺪارﮐﺎﺗﯽ و ﺗﻨﻈﯿﻢ آﻣﺎر
18. ﻧﻈﺎرت و ﺳﺮﭘﺮﺳﺘﯽ ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ﺑﺮاﻧﺒﺎرﻫﺎي ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ
مقاله در مورد چاقی و اضافه وزن :
اضافه وزن شرایطی است که در آن وزن فرد از مقدار استاندارد آن بر طبق قد تجاوز کند . و چاقی حالتی است که چربی ذخیره در بدن به حد بالایی برسد .
الگوی توزیع چربی در زنان و مردان متفاوت است!
الگوی توزیع چربی ژنتیکی کنترل می شود و در زنان و مردان متفاوت است .
توزیع چربی اضافی در شکم که به شکل سیب دیده می شود ، در مردان شایعتر است.
توزیع چربی اضافی در ناحیه ران و باسن که به شکل گلابی میباشد بیشتر در زنان دیده می شود. این ذخایر چربی جهت نیازهای دوران بارداری و شیردهی می باشد.
شیوع چاقی و علل ان :
60 درصد جمعیت بالای 18 سال در کشور دچار اضافه وزن هستند! علت 82 درصد مرگ و میر در کشور، بیماری های غیر واگیر محسوب می شود که مهم ترین دلیل آن الگوی تغذیه ای و بی تحرکی است. متاسفانه شیوع چاقی در زنان بیشتر از مردان است.
علل آن:
- دریافت بالای انرژی بصورت فعال از طریق تغذیه بیش از حد شامل: خوردن رژیم های پر انرژی
- بی تحرکی و فعالیتهای کم انرژی مانند تماشای مداوم تلویزیون و استفاده طولانی مدت از کامپیوتر
- الگوی رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی و ورزش مشخص کننده علت اصلی چاقی هستند.
- سبک زندگی ، و استعداد ژنتیکی از عوامل تعیین کننده چاقی هستند.
آیا چاقی با دیگر بیماری ها ارتباط دارد؟
چاقی عامل مهمی برای ابتلا به بیماریهای زیر میباشد:
* بیماریهای قلبی
* افزایش فشار خون
* افزایش قند خون یا دیابت
* درگیری عروق مغزی بصورت سکته مغزی
* درگیری کیسه صفرا
* سرطانها
* کاهش ایمنی و مقاومت در برابر باکتریها و عوامل عفونی
پس رسیدن به وزن نرمال تنها جنبه ی زیبایی ندارد بلکه برای سلامتی و طول عمر با کیفیت باید به فکر کنترل وزن خود باشیم.
چگونه به وزن ایده آل برسیم؟
برنامه های کاهش وزن شامل موارد زیر می باشد:
* رژیم غذایی مناسب شامل رژیم کم کالری
* افزایش فعالیت بدنی و ورزش
* تغییر در سبک زندگی
توصیه هایی جهت کنترل وزن :
* در هر روز نصف بشقاب غذایی شما را میوه و سبزیجات تشکیل دهد.
* در هر روز یک چهارم بشقاب غذایی شما گوشت و پروتئین و یک چهارم دیگر آن نانو غلات باشد.
* پس از صرف غذا فوری سفره را ترک کنید.
* روغن مصرفی به ازای هر نفر در هر وعده ی اصلی در کل غذا 5/1 ق م روغن می باشد و تا حد امکان چربی غذا به صفر برسانید.
* از مصرف لبنیات پرچرب و فله خود داری کنید.
* مصرف فست فود ها و خوراکی هایی از قبیل چیپس و پفک را به حداقل برسانید.
* این مواد غذایی به روند کاهش وزن شما سرعت می دهند: چای سبز، چای ترش، زنجبیل، فلفل، خردل، کلم بروکلی، هویج خام، کرفس خام، قهوه ی تلخ، دارچین و ... .
* نیم ساعت قبل از شروع هر وعده ی غذایی 1 لیوان آب میل کنید و همچنین می توانید به آن کمی تخم شربتی اضافه کرده تا حجم معده ی شما را پر و اشتهایتان را کاهش دهد.
* غذای خود را ابتدا با خوردن سالاد بدون سس و ماست بدون چربی آغاز کنید.
* در زمان آشپزی هنگام چشیدن غذا آن را قورت ندهید یعنی غذا را مزه کنید و سپس آن را از دهان خارج کرده و قورت ندهید.
می توانید از ق م خوری یا چنگال برای صرف غذا استفاده کنید.
* هرچه می خواهید بخورید در بشقاب خود بگذارید و دیگر هرگز دست به قابلمه یا بشقاب دیگران نزنید.
* تنقلات را در جاهایی بگذارید که مدام جلوی چشم شما نباشد.
* هنگام گرسنگی به خرید نروید.
* غذا ها را کاملا بجوید و آهسته میل نمایید.این امر در پیشگیری از مصرف زیاد مواد غذایی موثر است.
* هرگاه احساس کردید با یک یا دو قاشق غذای دیگر سیر می شوید دست از غذا خوردن بکشید این کار به تدریج باعث کاهش حجم معده می شود.
* از حذف وعده های غذایی پرهیز کنید زیرا روند کاهش وزن را کند می کند.
* سعی کنید در هر روز بین 8 تا 10 لیوان آب مصرف کنید این کار اشتهای کاذب شما را کاهش داده، از کاهش شیر جلوگیری می کند، به روند کاهش وزنتان سرعت می دهد و از افتادگی پوست حین رژیم جلوگیری می کند.
* اگر هنوز 2 ساعت از غذای اصلی شما نگذشته است و احساس گرسنگی می کند ابتدا یک لیوان آب بنوشید و 15 دقیقه صبر کنید اگر باز هم گرسنه بودید آن وقت می توانید یک آیتم از میان وعده هایتان را میل کنید.
* از مصرف غذا در هنگام تماشای تلویزیون یا مطالعه کردن پرهیز نمایید، چرا که این امر سبب عدم تمرکز در هنگام غذا خوردن و در نتیجه مصرف بیش از حد مواد غذایی می گردد.
* از مصرف زیاد مواد اشتها آور همانند آبلیمو، سرکه و ترشی همراه با غذا پرهیز نمایید.
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
نازنین ربانی